Titthålskirurgi

TITTHÅLSKIRURGI

Titthålskirurgi används vid olika typer av operationer i bukhålan. Metoden kallas även laparoskopi. Under de senaste 20 åren har denna teknik blivit allt vanligare på humansidan, eftersom denna teknik är skonsammare för patienten och läkningsprocessen är mycket mindre än vid t.ex. en operation med buksnitt.

Denna teknik använder vi vid följande situationer: sterilisering av tik, vid fastställande av diagnos, ljumskbråck och när en biopsi behöver tas.

Så går titthålskirurgi till

Vid undersökning
Patienten är helt nersövd. Först gör veterinären ett 5mm långt snitt i bukhuden. En hylsa förs ner i buken genom snittet. Genom en slang som kopplas till hylsan blåses gas (koldioxid) in i bukhålan så att bukväggen lyfter från tarmar och andra organ. Detta för att skapa ett hålrum att arbeta i. Ett tunt metallrör, endoskop, försett med ljus och en kameralins förs ner genom hylsan. På endoskopet sitter en kamera som är kopplad till en tv-skärm. Veterinären kan nu undersöka buken genom att titta på tv-skärmen.

Operation
Långa instrument, som saxar och tänger förs in i buken via hylsor. Veterinären opererar samtidigt som han eller hon följer förloppet på tv-skärmen. När operationen är avslutad så sys de små snitten ihop.

Efter titthålsoperation
I de flesta fall så får patienten gå hem samma dag som operationen är utförd. De som ev. behöver stanna för vidare observation är t.ex. mycket sjuka, gamla eller av annan anledning svaga djur. Hunden får inget stort buksnitt som skall skötas och som kan göra ont utan läkningsprocessen är betydligt smidigare.

Fördelen med titthålskirurgi jämfört med traditionell kirurgi är bland annat att eftervården blir lindrigare och smärtan efter operationen blir mycket mindre för djuret. Operationsärret blir väldigt litet och mer lättläkt och minskar risken för efterföljande ärrbråck. Titthålskirurgin ger även veterinären fördelen att komma betydligt närmare det organ man opererar. Det ger en bättre detaljupplösning, men samtidigt finns risken att man får en lite sämre överblick.