Skickliga proffs och moderna diagnostiska verktyg för optimal husdjursvård
Lär dig alla detaljer om alla djurvårdstjänster som vi tillhandahåller och ta reda på hur vi kan hjälpa ditt husdjur att bli frisk igen.
Vi erbjuder:
Reception | |
Shop | |
Poliklinik | |
Datortomografi | |
Röntgen | |
Ultraljud | |
Labratorium | |
Operation | |
Ortopedi |
Titthålskirurgi | |
Laserkirurgi | |
Tandvård | |
Laserterapi | |
Rehab | |
Vattentrask | |
Cellterapi | |
Avlivning |
REGLER FÖR AVBOKNING:
Avbokning eller uteblivet besök
Om ni mäste avboka eller omboka er tid skall detta göras senast klockan 17:00 dagen före besöket.
Kontakta oss på 0563-723 33 (vardagar 08.00-17.00) eller via mail info@mjonasdjurklinik.se
Sent avbokat/ombokat besök eller uteblivet besök debiteras med 570 kr.
RECEPTION
Receptionen är själva hjärtat av kliniken. Det är oss du kommer i kontakt med först när du bokar tid, men det är även oss du slutför ditt besök hos. Vi tar hand om all tidsbokning, frågor, betalningar och försäkringsärenden.
Vi svarar i telefonen mellan kl 8.00-17.00 (lunchstängt 12-13) vardagar och vi har tre telefonlinjer, så vi är nästan alltid kontaktbara. Vi sköter även uppdateringar på vår hemsida, vår Facebook sida och svarar på frågor via mejlen.
På jourtid (kvällar och helger) är det även nån av oss som du når på jourtelefonen. Vi strävar efter att alltid kunna vara kontaktbara när som helst på dygnet för att kunna hjälpa just ditt djur.
Välkommen!
Shop
I anslutning till vår reception finner du vår shop. I shoppen har vi tillbehör och utrustning till hund och katt. Såsom halsband, koppel, selar, skålar, produkter för pälsvårds, godis, tuggben mm. Eftersom vi har denna lilla shop som en extraservice till våra kunder, så håller vi låga priser. Vi tar självklart hem produkter på beställning om det är något ni saknar.
Här hittar du även receptfria produkter t ex: salvor, öronrengöring, vitaminer, medicinskt schampoo, mjölkersättning, glucosamin och probiotika produkter, sårtvätt, bandage mm.
I vår foderavdelning finner ni hund och kattfoder från Hill’s, Royal Canin och färskfodret Vom og Hundemat. Vi säljer i första hand hela sortimentet ur veterinärserien från Hill’s och Royal Canin, men vi beställer även hem om man vill köpa foder från respektive företags friskfoder, det tar ca 1 vecka att få hem till kliniken. Färskfodret Vom og Hundemat säljs i frysta korvar och är ett av de få färskfoder i Sverige som inte innehåller några spannmål, utan ren köttråvara från Sverige och Norge.
För foderrådgivning vänligen kontakta personalen på telefon: 0563-723 33 eller via mejl: info@mjonasdjurklinik.se
Välkomna!
POLIKLINIK
Vår poliklinik är den första avdelningen du kommer till med ditt djur. Det är där vi gör den första grundundersökningen.
Här görs även vaccinationer chip/id märkning och besiktningar. Utifrån grundundersökningen avgör veterinären om djuret behöver utförligare undersökningar eller provtagningar, så som röntgen, ultraljud, blod- eller urinprov mm. Är djuret i väldigt dålig kondition kan den behöva läggas in för observation och/eller intensivvård. Då skrivs den in och får en egen plats i vårt stall.
DATORTOMOGRAFI
Mjönäs Djurklinik är första kliniken i Värmland med avancerad datortomografi eller även så kallad skiktröntgen.
Datortomografi är en bildteknik baserad på röntgenstrålar som kan kartlägga exakta tvärsnitt av kroppen. Detta kan ses som tredimensionella bilder på datorn där man kan skala av och på kroppens olika skikt såsom hud, muskulatur etc. för att tydligt kunna se de delar man är intresserad utav. Detta kan ge mycket värdefull information vid diagnostik och ett fantastiskt komplement till digitala röntgenbilder och ultraljud.
Formen, strukturen och placeringen av organen och vävnader kan ses och utvärderas i detalj vilket gör denna teknik extra lämplig för att undersöka bland annat:
- Neurologiska problem
- Ortopediska problem
- Onormaliteter i lungor, blodkärl och bukorgan
- Metastaser av tumörer
Datortomografi ger oss bättre möjligheter att diagnostisera olika avvikelser med större exakthet, speciellt sådant som kan vara svårt att upptäcka med mer konventionella metoder.
RÖNTGEN
Vi har tillgång till digitalröntgen på kliniken. Röntgen kan ge oss mycket användbar information där vi bland annat kan se benbrott, organ, lungor, hjärta, buk och dräktighet.
Ibland är det möjligt att vi behöver ge lugnande till ditt djur för att kunna få bilderna så exakta som möjligt. Vi utför höft och armbågsröntgen och skickar till SKK (Svenska kennelklubben) för bedömning. Om du bokat tid för SKK röntgen är det viktigt att du tar med dig registreringspapper på ditt djur och att du har din hund fastande 12:h innan röntgen.
Att ta en röntgen på sin dräktiga tik kan vara bra för att få en fingervisning om hur många valpar som finns, detta kan vara en trygghet så man vet att tiken är tom efter valpning. Detta kan man göra runt dag 45 i dräktigheten. Det är då viktigt att tiken varit fastande i ca 12h och att hon tömt tarmen, annars är det svårt att se valparna.
Ryggrad
Höft
Lår
Svans
Lunga
Luftrör
Hjärta
Diafragma
Lever
Mage
Tarm
Njure
Urinblåsa
Bröstben
ULTRALJUD
Vi utför många olika undersökningar med hjälp av ultraljud bl.a. undersökning av organ, livmoder, urinblåsa och för att fastställa en dräktighet.
En ultraljudsundersökning är inget som gör ont eller är besvärligt för hunden. Den går lugnt och stilla till. Större raser får ligga på en mjuk matta på golvet, medan små raser får ligga på en mjuk matta på bord. Undersökningsrummet är nedsläckt och hunden kan behöva rakas lite på magen innan kontaktgelen appliceras på hundens mage.
Dräktighetsundersökning med ultraljud kan göras tidigast på dygn 28 från det att parningen skedde. Är man osäker på när parningen genomfördes är det bättre att vänta några dagar extra. Vill man veta hur många valpar ungefär hunden väntar så skall man avvakta till dygn 45 från parningstillfället, för att ta en röntgen istället. Då är skeletten på fostren så pass utvecklade att man kan se dem tydligt på röntgen.
LABORATORIUM
I vårt egna labratorium på kliniken kan vi utföra provtagningar såsom blodprov, urinprov, mikroskopiundersökning och avföringsprov.
Med vårt egna laboratorium kan vi snabbt få provsvar vilket leder till att veterinärerna snabbare får en bättre helhetsbild av det sjuka djuret och då snabbare kan sätta in passande medicin och behandling. I laboratoriet utför vi allt från blod-, urin- och träckprov. Vi kan även göra flera olika elisa-tester såsom progesteron. Här förbereder vi även de prover som vi sedan skickar iväg till tex EVL, SVA, SLU, IDEXX, Alergvet och Cardiovet.
OPERATION
På kliniken har vi två operationssalar, innan man kommer till dem har vi vårt preoperationsrum – här utförs de flesta förberedelserna inför ingreppet. På kliniken har vi möjlighet att söva ditt djur med gasnarkos, vilket är det säkraste sättet att försätta djuret i narkos. Här har vi full kontroll på hur djuret tar sig igenom narkosen via vår toppmoderna utrustning. Skulle djuret komma i ett kritiskt tillstånd, så har vi möjlighet att intubera djuret och på så sätt hjälpa djuret att stabilisera andningen och cirkulationen igen.
På kliniken utför vi alla typer av bukoperationer, kejsarsnitt, korsbandsoperationer och även titthålsoperationer och ortopedi. Detta har blivit möjligt då vi investerat stort i den speciella utrustning som behövs till detta. Våra veterinärer är mycket erfarna och är tillfredställda med att vi kan sköta de flesta ingreppen på vår klinik, istället föra att remittera till annan klinik. Får vi in en patient som har en så allvarlig åkomma att den behöver specialistvård, remitterar vi er till en sådan klinik. Efter att ditt djur genomgått en operation/ingrepp hos oss, så förflyttas den till sin box i våra djurstallar. Där får djuret vakna upp ur sin narkos i lugn och ro. En del ingrepp är lindrigare och djuret kan få skrivas ut samma dag, medan en del djur behöver ha intensivvård/uppsikt av veterinär under längre tid, och får stanna kvar på kliniken tills den är redo att skrivas ut.
ORTOPEDI
Tyvärr har många husdjur idag problem med rörelseapparaten vilket kan leda till problem på leder, senor, muskler och skelett.
Hälta är ofta symtom på smärta. Ortopedi är därför en väsentlig del inom veterinärmedicin.
Vanliga problem:
- Korsbandskada
- Artros
- Patella Luxation
- Panosteit
Det viktigaste målet är att få djuren fri från smärta så att de kan leva så bra som möjligt igen.
Mycket (kirurgisk) erfarenhet krävs för att korrekt behandla ovan nämnda störningar och problem.
TITTHÅLSKIRURGI
Titthålskirurgi används vid olika typer av operationer i bukhålan. Metoden kallas även laparoskopi. Under de senaste 20 åren har denna teknik blivit allt vanligare på humansidan, eftersom denna teknik är skonsammare för patienten och läkningsprocessen är mycket mindre än vid t.ex. en operation med buksnitt.
Denna teknik använder vi vid följande situationer: sterilisering av tik, vid fastställande av diagnos, ljumskbråck och när en biopsi behöver tas.
Så går titthålskirurgi till
Vid undersökning
Patienten är helt nersövd. Först gör veterinären ett 5mm långt snitt i bukhuden. En hylsa förs ner i buken genom snittet. Genom en slang som kopplas till hylsan blåses gas (koldioxid) in i bukhålan så att bukväggen lyfter från tarmar och andra organ. Detta för att skapa ett hålrum att arbeta i. Ett tunt metallrör, endoskop, försett med ljus och en kameralins förs ner genom hylsan. På endoskopet sitter en kamera som är kopplad till en tv-skärm. Veterinären kan nu undersöka buken genom att titta på tv-skärmen.
Operation
Långa instrument, som saxar och tänger förs in i buken via hylsor. Veterinären opererar samtidigt som han eller hon följer förloppet på tv-skärmen. När operationen är avslutad så sys de små snitten ihop.
Efter titthålsoperation
I de flesta fall så får patienten gå hem samma dag som operationen är utförd. De som ev. behöver stanna för vidare observation är t.ex. mycket sjuka, gamla eller av annan anledning svaga djur. Hunden får inget stort buksnitt som skall skötas och som kan göra ont utan läkningsprocessen är betydligt smidigare.
Fördelen med titthålskirurgi jämfört med traditionell kirurgi är bland annat att eftervården blir lindrigare och smärtan efter operationen blir mycket mindre för djuret. Operationsärret blir väldigt litet och mer lättläkt och minskar risken för efterföljande ärrbråck. Titthålskirurgin ger även veterinären fördelen att komma betydligt närmare det organ man opererar. Det ger en bättre detaljupplösning, men samtidigt finns risken att man får en lite sämre överblick.
LASERKIRURGI
Mjönäs Djurklinik använder laserkirurgi vilken är den senaste tekniken inom kirurgi.
Med denna teknik vi kan operera svårtillgängliga ställen, såsom näsa, hals och urinblåsan.
Mjönäs Djurklinik är en av de få kliniker i Sverige som jobbar med laserkirurgi.
För frågor om laserkirurgi är ett alternativ för ditt djur, är du alltid välkommen att ringa oss.
TANDVÅRD
En rutinkontroll av tandhälsan är en viktig del av ditt djurs sjukvård.
På vår klinik i Mjönäs har vi ett speciellt rum för denna typ av behandling.
Vårt tandvårdsrum är utrustat med:
- Avancerad digital dentalröntgen
- Avancerat dentalt lasersystem för kirurgi och tandbehandlingar
- Dentalborr och tandstensutrustning
- Egen datortomograf vilken även kan användas för diagnos
God mun- och tandhälsa gör ditt djur gladare och friskare.
LASERTERAPI
Vi kan erbjuda våra patienter den senaste teknologin inom laserterapibehandling. Läkare har använt teknologin i många år och det har gjorts forskning som visar att terapin fungerar utmärkt för djur.
Laser är ett ljus med en specifik våglängd som aktiverar cellerna i kroppen på olika nivåer beroende på våglängden. De biologiska effekterna av laserterapin är:
- Reducerar smärta
- Reducerar inflammation
rehab
För patienter som har problem med rörelseapparaten p.g.a. kronisk sjukdom, skada efter olycka eller efter operation kan vi erbjuda ett rehab paket.
Varje patient kan erbjudas ett skräddarsytt program bestående av, till exempel:
- Vattentrask
- Laserterapi
- Massage
- Cellterapi
- Balansträning
VATTENTRASK
På kliniken kan vi erbjuda vattentrask för både skadade och friska djur.
Vattentrask innebär att hunden går på ett rullande band som fylls upp med vatten så hunden får jobba men utan något tryck på lederna. Vid t.ex. korsbandsoperationer är det perfekt att använda sig utav vattentrask som rehabilitering. Syftet är att hjälpa läkningsprocessen och att bygga upp musklerna igen efter en lyckad operation. Vi använder även vattentrask på friska djur som exempelvis behöver gå ner i vikt utan att lederna ska ta någon skada.
CELLTERAPI
Ny teknik för att behandla flera problem med kroppens egna krafter!
ACP står för Autologous Conditioned Plasma (kroppsegna konditionerad plasma) Arthrex ACP.
- Använder naturliga läkningsprocessen av kroppen själv
- Minskar behov av mediciner
- Påverkar inte njurar, magen och tarmar
Man kan använda ACP plasma för behandling av t.ex. inflammerade senor, muskler, leder broskskada och osteochondrit/artros. Arthrex ACP injektioner hjälper läkningsprocessen efter ett ortopediskt ingrepp som till exempel korsbandsoperation. Med den här behandlingen kan man dra ner på mängden mediciner, eller helt ta bort dom.
Procedur: Vi använder en liten mängd blod från patienten som vi tar med en speciellt tillverkad nål och spruta. Blodet blir centrifugerat i 5 minuter vilket separerar plasman från blodet. Plasman blir injicerad i den skadade leden eller i senor/ muskler.
För att få bästa resultat behöver patienten ofta flera behandlingar hur många behandlingar som behövs är olika för varje patient. Behandlingarna brukar ske med 5-7 dagars mellanrum.
AVLIVNING
Det kommer en dag då vi måste säga farväl till våran bästa vän. Denna stund kan vara väldigt jobbig och vi vet att det är tungt att ta beslutet att låta dem få somna in. Vi finns här som stöd och vägledning genom det här.
Har djuret nyligen ätit kan det kräkas av det lugnande medlet som ges. Det sker ganska sällan men kan vara bra att vara förberedd på.
Hur går det till?
Du anmäler dig i receptionen och får fylla i en avlivningsblankett. Sedan går vi till ett separat lugnt rum där ni kan sitta i lugn och ro för att ta farväl. Ni väljer själva hur länge ni vill vara med.
Olika alternativ efter avlivning:
Ta med hem – Att ni själva tar med djuret hem och gräver ner.
Vanlig kremering – Att ni lämnar djuret på kliniken och vi skickar iväg på kremering.
Separat kremering – Att ni lämnar djuret på kliniken och vi skickar iväg på enskild kremering och sedan får ni tillbaka askan i en urna. Det finns olika sorters urnor; papper, trä, keramik, träbark. Alla dessa urnor finns i avlivningsrummet så ni kan titta och bestämma vilken ni vill ha.